Hehe, samo kad nam dodju studenti iz glavnog grada (ako se klosarenje u parku smatra za hipi okupljanje), nista spektakularno... I, naravno, imamo Exit...Kod vas?...Cime se bavite, momci?...
Kod nas nema nista... Bukvalno... Isto, klosarenje, u privatnoj organizaciji... Ja se bavim filosofijom (uskoro i profesionalno ), pisanjem, sviram gitaru, citam i spavam... Ti?
FilosofIjom?...Super, taman da mi objasnis Kanta (mnogo komplikovan covek)...Kako ide spremanje prijemnog? Ja se spremam za gradjevinu, sviram klavir (i klavijature, ali, to se valjda podrazumeva), citam kad imam vremena, od obaveza ne stizem da spavam, pokusavam da nagovorim drugaricu da osnujemo country band (ali ona, zacudo, odbija!...), uzivam u poslednjim danima skolice i to mu za sad dodje to... Sviras u nekom bendu ili gradis solo karijeru?;-)
Kant je bio jedan obicni folirant, filosof koji je pisao samo za aristokratiju da bi se na neki nacin uvukao u njihove guzice... Njegovo ucenje se naziva "transcendentalni idealizam"; po njemu je realno samo ono sto je u granicama iskustva... Ono sto je van granica iskustvenog realno ne postoji i dato je samo u mislima... Culnost i razum zajedno daju iskustvo... E sad, metafizika se bavi onim sto je van naseg iskustva... Ne mozemo, na primjer, dokazati da Bog postoji odnosno ne postoji... Ali covjek moze da se uvjeri da Bog postoji na osnovu moralnog zakona koji nosi u sebi, to je dokaz da je covjek dio jedne vece cjeline... Itd, itd... Smara me Kant... Ali ako ti treba jos nesta, reci... Polako se pripremam, mada se ne trudim... Ako konkurisem samo u CG, nema prijemnog... Ali ako konkurisem i u Srbiji... Vidjecemo... Ne sviram nigdje... Povremeno se okupi par nas kod druga mi u podrumu i sviramo... S obzirom da nemam elektricnu (jos mlatim po akusticnoj), zadovoljan sam...
Thanx, zaista si mi pomogao, ali, zar to sto si napisao o tom empirizmu nije Hjumov stav, a Kant ga je malo "nadogradio" i prevazisao? Mozda ja gresim, ipak si ti buduci profi filosof, ne bih ni da pokusam da raspravljam sa tobom o ovoj temi Nema prijemnog?!?!Pa, po kom osnovu vas rangiraju na upisu? Blago vama, u svakom slucaju....Kamo srece da i mi mozemo tako...Sad ispada da ce mi 28. jun biti najstresniji dan ove godine....
Kant je bio obicni lopov, tako da je i to preuzeo od Hjuma (mnogo filosofi su preuzimali njegove ideje)... Ali ga ne volim nesta posebno, pa ne mogu da ti to detaljnije objasnim... Sve sto treba da znas o Kantu je ono sto je govorio o moralu... Po uspjehu... Zato je meni nezgodno jer nisam ucio kad sam trebao...
Pa, ok, ne znam kako je kod vas, ali kod nas nije toliko velika guzva na filozofiji, tako da uvek ostane praznih mesta, valjda neces imati problema na upisu....A ako ne upises, uvek mozes da probas u Srbiji Je l' se meni cini ili se svaki sledeci filozof kog izucavamo sve vise igra recima i sve manje daje konkretne odgovore?Posle renesanse, svi su dali masti na volju i pricaju pricice kako im koja padne na pamet....
Isti je slucaj i kod nas... Konkurisacu u Niksic i u Novi Sad... Pa cemo vidjeti dje cu upasti... Ucestvovao sam u jednoj raspravi u kojoj je neki lik tvrdio da su grcki filosofi bili totalno nebitni u istoriji filosofije, da su bili neplodni itd... Nisam mogao da vjerujem sta coek prica... Pa i moj omiljeni filosof (Nice) je koristio njihove ideje... Kao i svi ostali... Danas je vrlo malo originalnih mislilaca (kod nas ih i nema, nego u svijetu)... Ja sam trenutno odusevljen slovenackim filosofom Slavojem Zizekom... Sjajan mislilac... Ostali su uglavnom interpretatori i bez svojih ideja... Ali cemo i to uskoro da promijenimo, mladi mislioci stupaju na scenu za par godina...
Apsurdna tvrdnja da su anticki filozofi nebitni za dalji razvoj filozofije verovatno je potekla od istih ljudi koji kazu da je Toma Zdravkovic preteca turbofolka:$ Bas da sacekamo i te nove mlade mislioce...Mozda nam konacno otkriju koji je smisao zivota... Hehe, i meni je Nice omiljeni filozof, ali verovatno ne iz istog razloga kao tebi....:H
To si u pravu... Smisao zivota je otkrio Sopenhauer, pa ne vrijedi zadrzavati se na tome... Zivot je besmislen... Meni je zbog brkova... Tebi? Salim se... Meni se dopada njegov natcovjek... Pronalazim sebe... (ja sam, inace, veoma skroman )
Hehe, pa vidis ovako....Bio je tu jedan Nikola koga su zvali Nick, sto bi u vokativu zvucalo kao (hey) Niche, pa je tako dobio nadimak Friedrich i to je primarni razlog zbog kog mi je on omiljeni filozof A kad vec pomenu Sopenhauera, da ne znas mozda kako glasi jedan njegov citat, nisam sigurna kako glasi, ali znam da se nadovezuje na svaku prethodnu sintagmu i da je mnogo dug, nesto kao "Nagon je zelja, zelja je volja, volja je....etc..." i tako do u nedogled Neko mi je jednom to ispricao i mnogo mi se svidelo, ali nisam mogla da ga nadjem nigde.... Skromnost je precenjena, budi potpuno svestan svojih mogucnosti, posebno ako se pronalazis u Niceovom "natcoveku"...
Steta... Meni nijedan filosof ne moze biti omiljen na taj nacin... (nesto bas i nema "filosofkinja" ) Ne znam, stvarno... Jos nisam citao Sopenhauera, samo neke tekstove i odlomke...
Tacno, pokusala sam da se setim neke "filosofkinje" i samo mi je pala na pamet Sartrova Simon de Bovoar.... E, vise nemam razloga da ne volim Kanta, zbog njega sam danas dobila 5 iz filozofije!... (eto, ja malo da se pohvalim...)
Pa dobro, nista posebno... Procitaj nesta od Kjerkegora, ako te zanima... On je, izmedju ostalog, poznat po tome sto je raskinuo vjeridbu zbog filosofije... Jako romanticna prica... I sjajan um... Svaka cast... Istetoviraj "Kant" na ruci... Mene profesor nece da pita da bi mi ostavio vremena da ucim druge predmete... Velike su sanse da ostanem na polaganju iz hemije... U mom profilu mozes da nadjes adresu mog bloga, pa mozes da ga posjetis ako oces... U principu ga ne reklamiram, ali eto... Tu prenosim neke zen price (fasciniran sam zen kulturom), pa procitaj, ima zanimljivih... Svakog neparnog datuma (znaci svaki drugi dan) dodajem novu pricu...
Ne moram na ruci, naci cu ja vec mesto za njega..... Uh, hemija....85% populacije moje skole ima problem ili sa fizikom ili hemijom (ili, u najvecem broju slucajeva, sa oba predmeta)...Sta da ti kazem, ako ima sanse da popravis tu ocenu, sedi i uci jos ove 2-3 nedelje koliko nam je ostalo do kraja...I wish you all the luck in the world with that Posetila sam na kratko tvoj blog, ali nisam imala vremena da se duze zadrzavam, ipak, potrudicu se da procitam sve priče, razmišljam o njima, a nadam se da cu iz njih "izvući pouke i iskoristiti ih na najbolji mogući način" Eto prilike da naucim nesto novo, do sad se nisam previse interesovala za zen kulturu....
Bijah u nekoj guzvi ovih dana... Nema sanse, ne mogu da naucim... Ostacu na polaganju i nadacu se da ce me pustiti... Samo polako, nemoj da se opterecujes...
Uh, bre, pa zar u cetvrtoj godini?! Imaju li ti profesori dusu?! Osim toga, kako vam prolaze poslednji dani srednje skole?..Ima li suza zbog rastanka, pateticnih misli o drugarstvu, bratstvu i jedinstvu?... Meni se cini kao da sam tek sad zavolela svoje odeljenje (I'm gonna miss those creepy little bastards ...dobri su oni)....Ali, tako je valjda sa svim maturantima... Procitala sam par prica na blogu, bas su prave mind puzzles, interesantno...
Nemaju... Pazi ovo: "Kao sto se iz shematskog prikaza njihove strukture vidi izoleucin u oksitocinu je kod vazopresina zamenjen fenilalaninom, a umesto leucina, koji se nalazi u oksitocinu, u vazopresinu se javlja arginin"... Pa kazu sto ne naucim hemiju... NECU!!! Kad vidim nesta ovako, odmah bacam knjigu... Ja mrzim svoje odjeljenje... Sto se toga tice, nisam sentimentalan... Nedostajace mi jedino djevojka i 2 druga... Ali volim svoj grad i on ce mi najvise nedostajati... Obozavam uvece da sa 2-3 druga i 1-2 litra vina sjedem nedje na klupu ili beton i posmatram ga...
Mhm.....da.... A slusaj ovo (u pitanju je PRVA lekcija iz logike) : "Od Aristotela potice i ideja o aksiomatizaciji jednog dela logike (silogistike), jer sve moduse asertorickog silogizma svodi na prva dva modusa (poznati kao Barbara i Celarent), koji tako imaju status aksioma sistema asertoricke silogistike."...Sada uglavnom kapiram sta je pisac hteo da kaze, ali zamisli zbunjene ljude na prvom casu logike kako slusaju ovo... Pa, pretpostavljam da se sa devojkom i tim drugovima vidjas van skole, tako da nece biti razloga da ti nedostaju.... Jedva sam docekala lepo vreme da vise ne moramo da se zabijamo u zagusljive kafane....Iako sam prestala da pijem alkohol, park i dalje ima smisla...