Onhippie kleding

Discussion in 'Dutch' started by Leo, Jan 4, 2005.

 1. Leo

  Leo Member

  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Wat nooit tot de hippe uitzet behoord heeft is de beha.

  Later hebben feministen hebben het ding ook verworpen omdat ze het zagen als het symbool bij uitstek van mannelijke onderdrukking. Onderdrukking vanwege bepaalde fetisjisten dan, want ikzelf vind die dingen afstotelijk stijf. Maar goed, ik ben er eentje die vindt dat iedereen zich vrij moet voelen, en ik begrijp niet hoe dat kan in zo een keurslijf…

  Daar bovenop beginnen hoe langer hoe meer mensen zich ongerust te maken over de gezondheidsrisiko’s ervan.

  Ik heb al een paar webstekken gevonden waar hierover in het lang en het breed bericht en gepraat wordt, maar ze zijn allemaal Engelstalig. Een greep (ver van volledig!) uit wat er zoal is:

  Algemeen http://www.breastnotes.com

  Breast freedom forum http://www.network54.com/Hide/Forum/157869

  Elizabeth R. Vaughan http://www.brafree.org

  Is er zo niks in het Nederlands? Of gaan we dat hier inbrengen?
   
 2. velvet

  velvet Banned

  Messages:
  4,355
  Likes Received:
  1
  Ehm.. het hele idee van hippie zijn is wat mij betreft je kleden zoals je wilt, waar je je lekker bij voelt en niet zoals het zou 'moeten' volgens een of ander stereotype. Ik draag zelf dus ook gewoon bh's, ondanks dat ik mij sterk identificeer met 'hippies' en als universitair opgeleide meid behoorlijk sterk in mijn schoenen sta. Hippie of feminist ben je als eerste in je hart.. en als dat goed zit dan maakt het niet uit of je een rok of een broek draagt.. of wel of geen bh.

  Keuzevrijheid, vrijheid van meningsuiting, gelijkheid.. het gaat om doen wat je wil, zolang je er geen ander schade mee toebrengt. Persoonlijk kan ik mij veel drukker maken om sociale rampen (bedankt balkenende en verdonk) of rampen als nu in Azië.

  Je hebt tot nu toe 3 posts en alle drie gaan over het wel of niet dragen van bh's... Ik vind het om eerlijk te zijn frapant dat jij in deze tijden je richt op zoiets materialistisch, stereotyperends en in mijn ogen volstrekt marginaals als uiterlijk vertoon (plus dat je je ook nog druk maakt over de kleding van het andere geslacht!).

  Maar goed.. ieder zijn ding dus. Ik blijf echter een hippie en bh draagster voor zolang als ik daar zin in heb! :D
   
 3. Leo

  Leo Member

  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Hoho, kalmpjes aan: never jump to conclusions!

  Ik heb dit ingebracht nadat ik over het onderwerp hippie kleding gestruikeld was. Toen ik zowat even oud was als jij hadden we Woodstock, Flower-power, make Love, not War, en dies meer. Je mag me gerust een melancholieke dromer noemen...

  Dus bestaat er voor jou niet zoiets als hippie kleding? Of geldt je bezwaar alleen maar voor wat ik onhippie kleding genoemd heb? Ik heb trouwens nóg een webstek die vrouwen wil helpen die af willen van "zoiets materialistisch, stereotyperends en volstrekt marginaals als uiterlijk vertoon" : http://www.goingbraless.net

  Ik heb dit forum pas ontdekt, en ik heb ingepikt op het eerste rare ding dat ik tegenkwam. Ik hou me ook nog met een politiek forum bezig, met een paar computerforums... Als ik over die onderwerpen struikel in dit forum zal ik daar misschien ook wel eens wat over vertellen. Maar het forum is behoorlijk veelomvattend, en ik was eigenlijk niet onmiddellijk van plan om het helemaal uit te kammen. Weet ook niet of ik het nog wel doe, gezien mijn "verwelkoming"...

  Ook ik ben universitair opgeleid, en heb me voor het grootste deel van mijn loopbaan bezig gehouden met voorkoming van ongevallen, risikoanalyse, dat soort dingen. Mijn "interesse" voor het onderwerp is (naast mijn verwondering over al het zachte, mooie en natuurlijke, wat "mijn" hippie-fundament is), mijn bekommernis om met name de gezondheidsaspekten van sommige van onze hedendaagse door de samenleving opgedrongen leefgewoonten (iedereen doet het omdat iedereen het doet, tot het een morele norm geworden is). Dat had ik vroeger ook al: als er één ding is waarin ik de hippies niet gevolgd ben, dan is het drugsgebruik, hoe "onschuldig" het in die dagen ook was, vergeleken met nu. Doordat ik in mijn onmiddellijke omgeving met een paar van die gezondheidsaspekten gekonfronteerd ben, heb ik daar wat zoekwerk naar gedaan, met als resultaat een archiefdoos vol met allerlei beschouwingen daarover. Dat heeft bij mij de spontane reaktie opgeroepen van: op dat punt waren wij, hippies van toen, toch beter bezig...

  Vind je dat zó erg? Het spijt me als ik je gekwetst heb...
   
 4. velvet

  velvet Banned

  Messages:
  4,355
  Likes Received:
  1
  Sorry, maar dat was op dat moment, naar aanleiding van je eerste/enige drie posts even de enige conclusie die ik trekken kon

  Ok..

  Natuurlijk is er stereotype kleding wat betreft hippies, maar ik maak bezwaar tegen het feit dat zoiets materialistisch als kleding (door jou hier) zo onlosmakelijk verbonden wordt met de vrijheid van hippies.

  Ik snap niet helemaal waarom je mijn zin hierbij zet, aangezien ik juist enkel en alleen wil aangeven dat naar mijn idee het zo sterk bezig zijn met uiterlijk niet iets is dat ik in de eerste plaats met 'hippie' zou verbinden. Daarbij snap ik nog steeds niet helemaal waarom jij je als man zo verschrikkelijk inzet voor/druk maak over de afschaffing van bh's..

  Misschien ligt de sceptische verwelkoming ook wel een beeeetje aan je introductie? Wat ik al zei, ik snap je eerste drie posts in een enorm groot en boeiend forum als Hipforums even niet zo goed, het staat hier bol van de politieke, maatschappelijke en sociale discussies plus er is een neutral 'introductie' forum.. maar goed.. ik zal je maar de voordeel van de twijfel geven ;) Bij deze dus: welkom!

  De reden dat ik mijn educatie in de strijd gooide was om aan te geven dat hoogopgeleide, intelligente, 'feministische' meiden ook prima in staat zijn om een bh te dragen en dat dat voor vrouwen zoals ik niks te maken heeft met onderdrukking.


  Ik houd me bezig met thuisloze jongeren in Nederland, ex-kindsoldaten, incestslachtoffers etc. etc. Misschien zit ik hier te diep in om me nog heel erg druk te kunnen maken over andere zaken. Dat is dan mijn beperking blijkbaar. Ik kan me er dus duidelijk wel druk over maken als andere mensen (jij als man) dat namens mij (als vrouw) doen.

  En hier valt het dragen van bepaalde kleding ook onder neem ik aan? Natuurlijk loop ik ook het liefst in m'n blote kont in het bos, maar daar is het gewoon te koud voor hiero en bovendien is de maatschappij nu eenmaal niet anders. Mode, zedelijkheid, maatschappij, normen & waarden.. het is een golfbeweging (al op de hoogte van het fenomeen 'kinderstrings'?) waar je aan mee kan doen of niet. Je kan ook proberen de hele golf tegen de houden of om te keren maar persoonlijk weet ik dus betere doelen om zoveel energie in te steken.

  Sja.. goeie ouwe tijd hè.. ik rook niet, blow zeer zeer zelden en ben een gelegenheidsdrinker.. en ja, drugs kan redelijk wat aanrichten inderdaad, maar ook dat is gewoon een keuze van wel of niet aan meedoen en ik heb er (net als vele 'hippies') voor gekozen om daar niet in mee te gaan.

  Nee hoor, ik lig hier echt niet van wakker.. wat ik al zei, er zijn hele andere zaken die ik belangrijker vind om mijn energie in te steken dan wat wel of niet 'hippie' is. Ik hou niet zo van hokjes en kan me er hooguit een tikkeltje aan ergeren als iemand anders daar wel mee bezig is, maar ook daarbij geldt, ieder zijn eigen ding.

  en het spijt mij als je je door mij niet welkom voelt hier. Er zijn op het moment geloof ik meer dan 11.000 leden dus neem mij niet als voorbeeld van hoe iedereen hier is. Er zit hier van alles.. van satanisten tot christenen, van fluffies tot fundies.. en er zijn vast een heleboel mensen die het ook volkomen met jou eens zijn ;)

  For the record: ik snap je punt dat vrouwen zich niet verplicht zouden moeten voelen door de huidige maatschappij om een bh te dragen. Als ik ga stappen zie ik echter regelmatig vrouwen die er geen aanhebben, terwijl anderen ervoor kiezen (om wat voor reden dan ook) om er wel een te dragen. Ik hoor bij die laatste groep en dat heeft absoluut niks te maken met maatschappelijke druk. Ik hoop dat je begrijpt dat het zo actief bezig zijn met het 'bevrijden van de vrouw van de bh' net zoveel druk zet op vrouwen als een moeder die zegt 'kindje, trek een bh aan, je zet me ten schande'. Laat iedereen toch gewoon lekker zelf doen wat'ie wil en geniet van de diversiteit.. dat is mijn motto iig. :D
   
 5. Leo

  Leo Member

  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Dan begrijpen we mekaar, denk ik.

  Alleen vond ik het opmerkelijk, dat wat in het Engelssprekende (en overigens ook Spaanssprekende) taalgebied een gespreksonderwerp geworden is, in het Nederlandse taalgebied bij mijn weten (nog) niet aan bod gekomen is. Ik ben helemaal geen missionaris, wil ik ook niet zijn, en dus ga ik ook geen eigen webstek opzetten. Dán zou je terecht kunnen zeggen dat ik te ver ga. Het onderwerp leende er zich gewoon toe om een alternatieve visie aan te kaarten, binnen een "onverdacht" platform, want de genoemde en gelijkaardige webstekken (op breastnotes na) hebben geregeld af te rekenen met bezoekers die op zoek zijn naar porno, tot groot ongenoegen van de webmasters. Geen sprake dus van blote konten, "bloot" is hier volkomen naast de kwestie.

  Ik vind trouwens ook dat vrouwen die zich willen bevrijden dat best zelf doen. Met of zonder de steun van mannen, maar zeker zonder hun tegenwerking. Dat ik me als man druk zou maken over jou als vrouw klopt dus niet. Ik ben gewoon een maatschappelijk onderwerp tegengekomen, waar elders boeiende diskussies over gehouden worden. En ik vroeg me af of dat hier ook kon. Het hoeven niet altijd kindsoldaten te zijn...
   
 6. voet

  voet Member

  Messages:
  130
  Likes Received:
  0
  als je een bh wilt dragen, draag je er een. ooka l ben j een man :)
  draag je er geen, dan krijg je hangborsten
  en dan?


  peace and kisses
   
 7. velvet

  velvet Banned

  Messages:
  4,355
  Likes Received:
  1
  Als je er geen draagt krijg je niet persé hangborsten hoor.. volgens mij is het eerder tegenovergesteld omdat de support van een bh ervoor zorgt dat de borstspieren nooit echt veel hoeven doen.. maar ik vermoed dat onze Leo hier meer vanaf weet ;)
   
 8. Myranya

  Myranya Slytherin Girl

  Messages:
  1,408
  Likes Received:
  5
  Ik draag al heel lang geen beha meer, ben er een jaar of 15 geleden ofzo mee opgehouden (ben nu 36). Ik hou niet van strakke kleding, tenzij 't echt *heel* soepel is (spandex leggings bij 't sporten ofzo). Maar ik had er eigenlijk nooit over nagedacht. Nu heb ik wel vrij kleine dus 't valt niet zo op, zelfs niet als ik hardloop of iets dergelijks. Maar de enige tijd dat ik nog wel eens commentaar kreeg was op de middelbare school, toen droeg ik er meestal wel een maar had er soms ook geen zin in en, zoals ik al zeg, omdat ze niet zo groot zijn zag ik 't nut er niet van in. Toen kreeg ik wel commentaar van m'n vriendinnen, en aangezien ik daar toen nog gevoelig voor was ben ik wel dagelijks een beha gaan dragen... tot ik dus een aantal jaren later meer zelfvertrouwen kreeg, 't nog steeds ondingen vond, en 'm weer in de kast liet liggen. Zowel in de US (waar ik toen op college zat en daarna nog een paar jaar gewoond heb) als hier in Nederland (nu een jaar of 12 terug) letterlijk nooit ook maar 1 opmerking meer over gehad. Maar ja, als je grote hebt en 't valt op, zal dat misschien wel anders zijn...
   
 9. velvet

  velvet Banned

  Messages:
  4,355
  Likes Received:
  1
  Ik heb ook een heel klein maatje en vind het juist (daarom) wel fijn om bh's te dragen, omdat kleding dan naar mijn idee wat mooier valt (wat meer zandlopertje ipv peertje zeg maar).. maar zelfs als ik gewoon alleen thuis zit een hele dag doe ik nog een bh aan omdat ik het zonder niet lekker vind zitten.. dan schuurt het enzo en irriteer ik me mateloos. Alleen als ik helemaal niks aan heb of alleen een strak shirtje in bed draag ik (duh) geen bh. Achja.. ieder z'n ding dus. En had ook geen idee dat er mensen zijn die zich hier zo druk over maken :)
   
 10. Leo

  Leo Member

  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Zeker weten, en je zit er dicht bij: het gaat vooral om ligamenten. Maar je redenering is zuiver op de graat: levend weefsel atrofiëert als het niet gebruikt wordt (in dit geval afbraak van het "overbodige" kollageen van de Cooper's ligamenten).
   
 11. Celine

  Celine Member

  Messages:
  45
  Likes Received:
  0
  Ik draag niet graag bhs, ik vind het niet bepaald fijne dingen. Zonder bh voel ik me veel vrijer :) Ik draag ze wél met gym, sporten en onder doorschijnende dingetjes...
   
 12. consolidated

  consolidated Banned

  Messages:
  681
  Likes Received:
  0
  Ik draag altijd een bh.. voelt niet lekker zonder en het ziet er ook veel mooier uit onder kleding.. En als ik sexy lingerie aan heb ook al is het onder kleding en ziet niemand het, voel ik me toch een stuk vrouwelijker..
   
 13. Lintje

  Lintje Member

  Messages:
  7
  Likes Received:
  0
  ik draag een bh, maar ik draag dat niet zo graag... kheb ook nie echt grote borsten en als ik dan een bh moet gaan kopen voel ik me meestal mottig omdat er nieveel tussen zit voor mij.
  Vandezomer was ik gestopt met bh's dragen, dan droeg ik gewoon mn bikinitopje onder mn t shirt, maar toen kreeg ik de opmerking van mn moeder dat ik 'hangtetten' ging krijgen :D lol daarmee draag ik er wel één.
  Maar s avonds vliegt dat ding altijd in n hoekje, lekker vrij enzo :)
  En wat is in godsnaam 'hippiekleding', ik draag wat ik leuk en mooi vind en waar ik me goed invoel.
  Ik haat het als iedereen weer in hokjes wordt gestoken omwille van hun kledij of muziekkeuze...
  why be normal if you can be yourself?
   
 14. Leo

  Leo Member

  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  Waarom hokjes? Zijn de kennismakingsvragen van Velvet hokjes? Ik heb zo het rare gevoel dat ze niet gelukkig zal zijn met die uitleg...

  Het mooie is dat we in wezen allemaal een unieke verzameling hokjes laten zien. Doen wat je leuk en mooi vindt is overigens niet het privilegie van hippies. Het is uitgevonden door de anarchisten. Maar het is de verdienste van de hippies dat ze dat uit de teorie gesleurd hebben en in de praktijk gebracht vanuit hun zachte waarden (zie hoger).

  Ik was zelf in de wieg gelegd om te "doen wat iedereen doet omdat iedereen het doet" (een soort morele norm dus). Het waren uitgerekend de hippies die metterdaad lieten zien dat het ook anders kon. Het heeft me zó begeesterd, dat ik er mijn jeugdidealen van gemaakt heb: losbreken uit dat keurslijf en uitstijgen boven die schijnheiligheid. Jezelf zijn, ongekunsteld, tevreden met je lichaam zoals het is. Anderen (lees: "normalen") lopen er al zoveel rond (zinnetje gepikt van de Bond zonder Naam). Ik heb die jeugdidealen nog steeds niet verloochend: de dag dat ik dat doe word ik pas écht oud...

  Mijn opmerking over hippies waarmee ik deze draad opende komt uit die middens, ik heb dat écht niet zelf verzonnen. Het is de praktische manier waarop mijn geestesgenoten hun drang naar vrijheid en gewoon jezelf zijn lieten openbloeien. Niet omdat het zus of zo "moest" (foei, wie sprak hier van "moeten"?), maar omdat we het beter vonden. En dat "beter" was - en is - zowel gevoelsmatig (subjektief) als voortspruitend uit feitelijke kennis (objektief). Er is geen verschil als we vandaag de voorkeur geven aan gevoelsmatig "natuurlijker" leven, of rationeel rekening houden met ondertussen verworven gezondheidsinzichten. Als het over druggebruik gaat was "die goede oude tijd" niet zó best... Als het over lossere kleding gaat hadden we het blijkbaar wél bij het rechte eind...

  Is het begrip "hippie" een hokje? Is het een etiket? Of is het een waardenschaal (zoals het bij mij het geval is)... Ik voel me in elk geval best lekker in dat "hippe hokje".
   
 15. velvet

  velvet Banned

  Messages:
  4,355
  Likes Received:
  1
  Ik denk dat genoemde poster met 'hokjes' bedoeld dat het een stereotype is.. en ik denk ook dat ik in mijn kennismakingsvragen gewoon algemene, neutrale vragen heb proberen te stellen. Stereotype hippie vragen waren geweest:

  -hoe vaak per maand blow je?
  -wie vindt je beter, Janis Joplin of The Doors?
  -krijg je wel eens commentaar als je op blote voeten loopt?
  -wat vinden mensen ervan dat je haar zo lang is?
  -etc etc etc

  Dus nee.. ik heb geen problemen met die uitleg omdat ik die vragen heb gesteld vanuit een interesse in de mensen hier, waarvan mij al lang duidelijk is dat het hier niet allemaal 'hippies' betreft (consolidated! ;)) en daarbij hippies dus idd een heeeeeele brede term is wat mij betreft :)
   
 16. velvet

  velvet Banned

  Messages:
  4,355
  Likes Received:
  1
  Pas je trouwens op dat je wel meegaat met de tijd? ;) Er is een precaire balans tussen je jeugdidealen niet verloochenen en inzien dat we nu in niet meer in de jaren '60/'70 leven..

  :p
   
 17. Leo

  Leo Member

  Messages:
  17
  Likes Received:
  0
  wel.....

  Ik denk dat ik mijn best doe...
   

Share This Page


 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice